Négyek Bandája, avagy Machbet a Metrón. 2.
2017. szeptember 27. írta: laposhal

Négyek Bandája, avagy Machbet a Metrón. 2.

És ha már volt vér, meg gyilok miért ne legyen egy kicsivel több. Polanski Machbetjének, minden kritikus nekiesett. Mivel, hogy tobzódik benne, a szó igazi értelmében az erőszak. Persze ez a fajta erőszak, már szinte természetes, keményebb jeleneteket láthatunk egy gyerek rajzfilmben. De ez akkor ott (1971) keményen odarakta a filmet. 

macbeth.jpg

Valaki a forgatáson meg is jegyezte, túl sok a vér, mire Polanski csak annyit mondott -Hát én nem gondolom, láttad volna tavaly a házamat, na ott volt túl sok vér. A filmet a felesége (Sharon Tate) és barátaik brutális lemészárlása után készítette. Sokan azt is mondták, kifilmezte magából azt a borzalmat.

img_0452.jpg

A filmet vágatlanul mutatták be nálunk, és ez a drasztikus jelenetek miatt, enyhén szólva érthetetlen. Ráadásúl Polanski politikailag sem volt a rendszer kedvence, valahogy még is bejutott, talán Shakespeare volt amivel takaróztak. És nem is legmagasabb korhatárt kapta a film, amit lehetett volna, csak 16 éven felülieknek. Helényi Tibor, sem finomkodott egyből egy tőrt, kanyarított Machbet (John Finch) kobakjára. Mindig élt a meglepetés eszközeivel, és itt megint tetten érhető, mennyire fontos volt, hogy lássák a grafikusok a filmet. A filmcím egyedi betűtípusa is kiváló.

bar8gtecuae4leh.jpg

Még annyit, hogy hiába volt már túl Polanski a Rosemary gyermekén, ami hatalmas siker volt a mozipénztáraknál, valahogy a magánéletbeli sorscsapás elijesztette a befektetőket. Végül a Playboy tulajdonosa, Hugh M. Hefner adott a filmre pénzt. Sokan ezzel hozták összefüggésbe a filmben megjelenő meztelenséget is.

 

la-et-cm-roman-polanski-macbeth-criterion-collection-20140923.jpg

Na az utolsó filmben nincs meztelenség, csak egy hatalmas atlétatrikós fazon feszíti le Fred (Chirstopher Lambert) kezéről a rákenődött bilincset. Éljen soká Big Bill.

metro.jpg

Ez volt az első új újhullámos francia film amire emlékszem, jóval kezdték. Luc Besson az összes haverját összetrombitálta ehhez a filmjéhez. Szerintem mindenki lubickolt itt, még olyan régi motorosok is, mint Michel Galabru. Na nekem ő volt a kedvencem, biztos a szinkron miatt is mert az bitang jó volt

kepernyofelvetel_10.png

Természetesen film nyomokban Jean Reno-t is tartalmazott, aki Besson első 5 filmjében mindben részt vett. Kíváncsi lennék mi romolhatott el a Leon a profi után bárki agyában, hogy ez a gyümölcsöző művészi szövetséget elsodorta a bármi.

7e3igz4rhmqomwgody7iw74xtwt.jpg

A plakát, érdekesen ötvözi mindazt ami a fimben főszerepet játszott, persze ezt már csak a vége főcím után tudhattuk meg. Görkori, napszemüveg, virág a gombjukba, csokornyakkendő, és persze a revolver, ami aztán természetesen főszerepet kap majd.

img_0350.jpg

Én nagyon kedvelem Gyárfás Gábor plakátjait, hozzá kel tennem, hogy a kellékek beszerzésénél itt sem lehetett könnyű dolga. Mert akkoriban egy ilyen cipős görkorcsolya, nem termett mindenféle TRIÁL polcán. Pult alól szerezte apám nekem is valamelyik Dohány utcai sportbiziből. Na és a revolver, na azon látszik, hogy trafikárú, vagy színházi kellék és keményen meghekkelte a mester a fotózáshoz. Mondjuk honnan szerzett volna, bemegy a Deák téri BRFK-ban, hogy tudnának kölcsönözni egy forgótáras mordályt a fotózáshoz, este vissza is hoznám, valószínűleg vagy a sárga házba, vagy a fogdába vezetett volna ez a séta. Három évet kellet várnunk a filmre, de megérte, azóta is megnézem mindig, ha megy valahol.

subway-banner.jpg

A filmzene is egyből belopta magát mindenki szívébe szerintem, Éric Serra egy zseni azt tudjuk a Nagy kékség óta. Ebben a filmben még játszani is hajlandó volt, biztos így kompenzálta Besson az alacsony zeneszerzői díjakat. Gyere komám elbasszusozgatsz ott a föld alatt, elhülyülünk aztán, lesz miből innunk egy pernod a Zazie-nál.

f97ea900e16f1be3073ac50718a66c34.jpg

És akkor még Isabelle Adjani-ról egy árva mukkot sem írtam, pedig a világ egyik legjobb nője volt akkor, és most is az nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr1612904256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása