Háromszereplős kamaradráma a nyílt vízen. Polanski 85.
2018. január 26. írta: laposhal

Háromszereplős kamaradráma a nyílt vízen. Polanski 85.

Itt még nem voltak sztárallűrök, egy lengyel filmrendező hozta azt amihez ért, ami valljuk meg már első ránézésre zseniális volt. Nem mondom, hogy később gumikacsákat úsztatott a Hollywoodi tavacskákban, de az igazi kraftot itt mutatta meg igazából.

ke_s_a_vi_zben.jpg

A plakát Görög Lajos grafikája, de inkább festmény ez, lehet is látni a festőkés vagy ecset nyomait. Nem bonyolult darab, mert pontosan érezte, hogy nem neki kell dominálni.

kes_a.jpg

Elég csak annyi, hogy ábrázolja a félelmet a vízben lebegő arcon, és a kést elrejti a szövegben kikeveri a megfelelő kéket, aztán mehet is az utcára, fel a hatalmas plakátoszlopokra. Vendég írónk ezúttal is field64. Köszönöm neki ismét értéket írt.

Kés a vízben (1961)

Sokan úgy gondolják, hogy Roman Polanski legjobb játékfilmje a legelső, a Kés a vízben (1962), amelyet még Lengyelországban forgatott. A mindössze háromszereplős kamaradráma cselekménye javarészt egy vitorláson játszódik a nyílt vízen. A sikeres középkorú újságíró és csinos felesége felvesznek egy autóstoppos fiatalembert, akit magukkal visznek egy hajókirándulásra. A két férfi mindenben ellentéte egymásnak: nemcsak a koruk különbözik, hanem a világlátásuk, az életfelfogásuk, a társadalmi státusuk és az anyagi helyzetük is. Csupán egyvalami közös bennük: fölénybe akarnak kerülni a másikkal szemben, hogy ily módon imponáljanak a nőnek, akit bár az idősebb birtokol, de egyre nehezebb megtartania, míg a fiatalabb megpróbál legalább azzal a másik férfi fölé kerekedni, hogy elcsábítja az asszonyát. Polanski később elmondta, hogy a Mazuri-tóvidék különleges hangulata ihlette meg, és ehhez a helyszínhez alkotta meg a cselekményt. A forgatókönyv megírásában Jerzy Skolimowski rendező és Jakub Goldberg színész működött közre, akik később Polanskihoz hasonlóan szintén Nyugatra emigráltak. Polanski eredetileg egy bűnügyi filmet akart forgatni, amelyben a hajóutazás egy hétig tartott volna, közben az autóstoppos fiú homályos körülmények között meghal, és persze háromnál több szereplő lett volna. Skolimowski azt javasolta, hogy inkább egyetlen nap alatt játszódjon a történet, és minél kevesebb szereplője legyen, mert így sokkal izgalmasabb.

1-f-387-351-800x800.jpg

Polanski otthonában írták meg a szkript végső változatát, alig négy nap alatt. A három főszereplő közül akkor még csak az újságírót alakító Leon Niemczyk volt hivatásos színész, aki nem nagyon válogatott a szerepek között. Filmográfiája ezért műfajilag igen tarka, színészi szempontból viszont nagyjából kiegyensúlyozott. Felmerült az a lehetőség, hogy az autóstoppos fiatalembert Skolimowski vagy akár maga Polanski játssza, aki mellesleg még az új évezredben is szokott színészkedni.

1-f-387-8-1291x629.jpg

Barátai azonban lebeszélték arról, hogy egy személyben legyen forgatókönyvíró, rendező és főszereplő, sőt volt, aki megmondta neki, hogy egyszerűen nem elég jó külsejű erre a szerepre. Mindazonáltal ő kölcsönözte a hangját a figurát alakító Zygmunt Malanowicznak, aki akkoriban még a színművészeti főiskolára járt. Malanowicz határozott, erőteljes basszushangja ugyanis a direktor szerint nem illett a figurához. A feleséget amatőr színésznő játszotta, Jolanta Umecka, akit külső adottságai predesztináltak erre a szerepre. Polanski egy uszodában figyelt fel rá.

d5de7d23fdc64e667df7425dc2b5916e.jpg

A közös munka feszültségek közepette zajlott, mert a stábtagok olykor rossz tréfákat engedtek meg maguknak a színészileg tapasztalatlan és nem is különösebben tehetséges Jolanta rovására. Bár később még négy filmben feltűnt, Umecka végül lemondott arról, hogy színésznő legyen, és zenetanárnőként találta meg igazi hivatását. A forgatás olykor igen veszélyes körülmények között zajlott.

mv5bztk0ztvkowytzmjkmy00zmq4lwi2owitmjk0ymqym2vkodczxkeyxkfqcgdeqxvymzk4oti2mjm_v1.jpg

A film elején látható autós jelenetet például csak úgy tudták leforgatni, hogy Jerzy Lipman operatőrt és segédjeit hozzákötözték a viszonylag gyorsan mozgó járműhöz. Emiatt viszont az autót vezető Leon Niemczyk semmit nem látott az országútból, és lopva az út menti fákat figyelve próbálta egyenesben tartani a gépkocsit.

tumblr_nxk0u8dwfq1tpppzvo1_1280.png

Ez az autó az eredeti forgatókönyv szerint egy Mercedes lett volna, ám lecserélték egy Peugeot-ra, mert úgy gondolták, a Mercedes a nyugati luxust és dekadenciát szimbolizálja. Mondani sem kell, hogy az egész stáb harsány kacajban tört ki, amikor a forgatást meglátogatta egy magas rangú pártfunkcionárius, aki Mercedesen érkezett. Bennfentesek úgy tudják, hogy a forgatáshoz használt hajó annak idején a Harmadik Birodalom Hitler utáni legfontosabb embere, Hermann Göring tulajdonában volt, aki nyári szabadságait gyakran töltötte a Mazuri-tóvidéken.

1-f-387-175-931x.jpg

A hajó a színészek számára viszonylag kényelmes volt, a stáb tagjait viszont helyhiány miatt többnyire biztonsági hevederekkel erősítették az árbochoz. Egyik alkalommal az árbochoz kötözött operatőr véletlenül a vízbe ejtette a kamerát, miután ideges lett Polanski örökös és türelmetlen kérdései miatt. Az értékes kamerát búvárok sem tudták megtalálni. Ára később busásan megtérült, mert a Kés a vízben komoly nemzetközi sikert aratott, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölték. (Fellini Nyolc és féljével szemben maradt alul.) Polanskinak felajánlották, hogy készítse el a hollywoodi remake-et Elizabeth Taylor, Richard Burton, valamint Spencer Tracy vagy Henry Fonda főszereplésével. A magabiztos direktor mindenki elképedésére kijelentette, hogy semmi értelmét nem látja annak, hogy egy eleve jól sikerült filmet újra megrendezzen. Az alapötletet viszont – pszichológiai dráma néhány szereplő között majdnem végig egyetlen helyszínen – máskor is használta, például A halál és a lányka (1994) című filmjében.

tumblr_nbgz7u3lbc1tus777o2_1280.png

A plakát nemsokára elérhető lesz a plakatfiu.com oldalon.

kes_a_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr4913606069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása