„Admus” – így becézték a lokált. Reklámplakát 1919.
2017. szeptember 09. írta: laposhal

„Admus” – így becézték a lokált. Reklámplakát 1919.

Lassan 100 éves lesz ez a plakát, de ez sem az állapotán sem képi frissességén nem látszik.  Az árverés legrégebbi, és talán a legritkább darabja, ezért is megérdemli, hogy egy külön bejegyzés is szóljon róla. Ismét szakértői segítséget  (Arabsanyi) kértem.  A plakát egy olyan korszakban készült, amikor már mindenkinek elege volt a háborúk, forradalmak, ellenforradalmakból. Kinek melyik szimpatikus. Nyugalomra, békére, és szórakozásra vágytak az emberek.  Zongoránál Erdélyi Doli ült. Imádom.

img_3370.jpg

Sátori Lipót (1899-1943) 
Admiral bar, 1919. 95×63 cm 
Földes - Sátori festőművészek Lithográfiai Műintézete, Budapest 
 

        Az Admirál egy évtizeden keresztül az egyik legdivatosabb mulatóhelynek számított a fővárosban. Tulajdonosa Frisch József, a felkapaszkodott, egykori fiáker kocsis volt, de a helyet tulajdonképpen Evetovics János főpincér virágoztatta fel. A zenés-táncos lokálban történelmi nevű grófok, híres mágnások és a pénzarisztokrácia jelesei adták egymásnak a kilincset. A szűk kis parketten mondén hölgyek lejtették a tangót, az intim páholyokban pedig ünnepelt művésznők fogyasztották karcsú poharakból a pezsgőt. (A szomszédban működött a Maison Frida, Pest legnívósabb kuplerája, általában itt történt meg a módosabb sihederek beavatási szertartása.) A hajnalig tartó dáridókról elhíresült szórakozóhely a rossz gazdasági viszonyok következtében a harmincas évek elejére tönkrement; a tehetős és könnyelmű vendégek elmaradtak és az „Admus” – így becézték a lokált – fölött összecsaptak a hullámok.

        Sátori Lipót, korának elismert és tehetséges illusztrátora, film- és reklámplakát tervezője Földes Imrével alapított sikeres grafikai műhelyt. Az Admirál bár poszterén Sátori erőteljes színekkel és dinamikus karakterekkel ábrázolta a sokak által csak áhított helyszínt. A pezsgősüvegen száguldó ifjú arisztokrata a birtokának tekintett fiatal lánnyal, a háttérben varázslóként feltűnő mixer és a lüktető zenéről gondoskodó virtuóz zongorista lebilincselően idézi meg a bár fergeteges hangulatát.  

Ez a művészi kivitelű, nagyon ritka és jó karban lévő plakát bármelyik nappali, iroda, vagy vendéglátóhely dísze lehet. A jó hangulat már adva van!

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr7612813266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása