A legvidámabb barakk. Filmvígjáték plakátok. 1960-70.
2017. szeptember 12. írta: laposhal

A legvidámabb barakk. Filmvígjáték plakátok. 1960-70.

A legjobb amit adhatunk a népnek, gulyáskommunizmus igazi ópiuma. Minden évben rengeteg filmet vetek át, természetesen ennek nagy része a KGST-belül készült. De minden évben dömpingszerűen jöttek a a jobbnál jobb, gonosz kapitalista csökevények. Imádták a nézők, olyan nézőszámokat látunk az akkori statisztikákban, hogy néha kapkodunk  levegő után. Ezek közül válogatok. Ha személyes emlékem van, abból is.

img_5495.jpg

Valamilyen médiumom ezt mindenkinek látnia kellet anno, bebetonozta  a két főszereplőt a magyar köztudatba. Hozzá kell tenni, ez teljesen megérdemelt volt. Remekeltek, lubickoltak a filmben, olyan gegeget adtak egymásnak, és egymás alá, hogy még most is jó rá gondolni. Azt azért tegyük hozzá, ha film nem szinkronizált kevésbé durrant volna ekkorát. A színészek Zente Ferenc, Somogyvári Rudolf is brillíroztak, de ami ezt elősegítette az Révész Mária magyar szövege volt. Amit mind a négy szinkronnál szerencsére megtartottak. A haramadik és negyedik szinkronnál már Szilágyi Tibor bújik Oscar Madison (Walter Matthau) hangja alá. 

Oscar Madison: Ki kér enni?
Murray: Mit hoztál?
Oscar Madison: Van néhány barna szendvics, meg néhány zöld szendvics. Melyikből kérsz?
Murray: Mi van a zöldben?
Oscar Madison: Vagy nagyon friss sajt, vagy nagyon régi hús.
Murray: Barnát kérek.

A plakát pedig remek, kedvesen mutatja meg mindazt piciben amiről a film szól. Zelenák Cresencia Kossuth-díjjas grafikusnő alkotása. Imádom, ahogyan virágként belerakta  a szereplők nevét az egyik ( Jack Lemmon) figura kezébe. Talán még a virágnak szerepe is van a filmben, de erre már nem emlékszem, csak valami porolóra.

img_5474.jpg

Itt már egy kicsit nehezebb lesz, emlékeket felidézni. Maga a film 1960-ban készült, és két évvel később, már a mozikban termelte a bevételt a MOKÉP-nek. Akkoriban még az is elég volt, ha valamire angol, ráadásul filmszatíra. A jegyüzérek halálra keresték magukat a Corvinnál.  A főszerepet játszó Kenneth Connor egy igazi vígjáték alkat, ezt kihasználva talán minden angolszász vidámságban benne volt ami a 20.században készült a szigetországban. Az összes Folytassa... filmben szerepelt, ami nem kevés, mert 29 epizódban készült  a több mint 30 év alatt. De szerepelt , még hozzá nem is keveset a Halló, Halló-ban, és a Fekete viperában is. Na és ki játszotta a szinkronban , természetesen a Tenkes kapitánya, Zente Ferenc. Kicsi a szinkron világ, és jó volt vele együtt dolgozni, híres volt a profizmusáról. 215 filmet szinkronizált, de erről majd később

img_5475.jpg

Erre pont emlékszem valami vékony csinos nő csobbant egy tejel teli hatalmas vájlingba. Erotikus volt. természetesen nem a bemutatót láthattam, mert az 1965-ben volt,, hanem valamelyik x. felújítását, vagy tévében, de az erotika az volt. Doszt. Nagyon ötletes a grafika, szerintem Sóti Klára ügyesen csempészte be az egyiptomi falfestmény stílusát a plakátba. És még kígyó is van meg, meg három bonsai összeesküvő. 52 éves darab erre mondják, hogy az gombócból is  sok már. 

img_5505.jpg

   Vadromantika v.s. Gulyáskommunizmus. Szinetár Miklós könnyed vígjátéka. Agárdy Gábor nem ezért kapott anno Jászai Mari-díjat, de könnyed szórakozást ígért a moziba járóknak. És annak idején sok film csak  ezt a célt szolgálta, de remekül. Ahogyan a plakát is talán e célokat szolgálva lett ilyen kedvesen blőd, mondjuk a fekete állami autókkal már annak idején is jó volt vigyázni. Fontos elvtárs látogatott a pusztába. 

img_9728.jpg

Ez már komolyabban vett filmkomédia, az egy főre eső Kossuth-díjjakból is látszik. Olyan minőségű, és mennyiségű sztár van felsorolva, hogy csak a vezetéknevek férnek ki a  plakátra. Aztán ha jobban megnézzük rá jövünk a turpisságra, a Révész Antal-Wigner Judit grafikus házaspár játékos kedvében volt megint. Mondjuk aki a filmben játszanak azokból másik négy film kiférne. Van itt kérem minden, rivális  spion bandák vettnek be mindent egymás és kormányunk és népünk elhárító szolgálatai ellenében. Nem is beszélve a veszedelmes kémnőről kinek neve: Hidegarcú Hölgy. Ő és bandája vívja kegyetlen harcát Budapest utcáin.  De feltűnik a  rivális gang főnöke Szőke Szakálas, és a magyar rendőrség vezető tisztségviselője, kinek neve a Fáraó. 

img_5599.jpg

 

Ehhez már tulajdonképpen semmit nem kéne hozzá fűzni, de mivel az idő nagyon elhaladt, nagyon sokan azt sem tudják kinek a neve van pici betűkkel alulra írva. Bourvil így sallang mentesen, ennyi akkoriban elég is volt, neve hallatán elégedetten csettintettek nyelvükkel a jegyűzérek, és a mozi üzemvezetők. Biztos volt a telt ház , folyamatosan hetekig.  Ami még a teljes sikerhez jól jöhetett, hogy a filmben mind a négy főszerepet ugyanaz játszotta , bizony Bourvil. Nem kell nagyon nagy tehetség annak kitalálására, miről is szólhat vajon e film. Mit nem ad oda főhősünk eme horribilis kincsért. Itt is van kérem minden mint a vurstliban, gonosz telekspekuláns, hosszú életkort megélő helyiek,  akik ráadásúl fifikásak is. Ahogyan szép ez a plakát, a maga hatalmasnak ábrázolt pipás parasztemberével, aki kérges kezével megálljt parancsol a kegyetlen ingatlankalózoknak, eddig ne tovább.  A kisember győzelme.    

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr3112823216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czinimini 2017.09.14. 07:52:23

Nagyon jó plakátok! Köszi. Sajnos egyik magyar film sem ismerős, de mindegyik érdekelne.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2017.09.14. 11:29:38

@czinimini: Szia, gyere el az aukcióra jövő héten, de addig is megnézheted élőben a BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3. Itt mindent megtalálsz. Üdvök
www.facebook.com/events/124035934884457/?
süti beállítások módosítása