Ez a Kobra örökre bennünk él.
2018. november 08. írta: laposhal

Ez a Kobra örökre bennünk él.

Menekülés New Yorkból. (1981)

Nem volt olyan házibuli a nyolcvanas évek végén, ahol az ember, nem láthatta ezt a filmet vhs-kazettán. Volt ebből szinkronizált, és iszonyat hangalámondással készült kalózverzió is.

efny-cover.jpg

Két német plakát is lesz a pénteki aukción, ami a film forgalmazásához készült 1983--ban. Egy külön érdekesség a plakátokon, hogy a film Németországi forgalmazója, rendezett 1983-ban egy filmfesztivált, annak az eredeti matricája is rajta van mindkét plakáton. Sokáig gondolkoztam rajta, hogy levegyem-e, de kortörténeti dokumentumként, még erősebbé tette a plakátokat a szememben. Így maradtak rajta, és remélhetőleg örömet okoz majd új gazdájuknak is.

enlight1195.jpg

Azt kevesen vizsgálták, ki és miért adta ezt a címet Németországban" Die Klapperschlange",ami csörgőkígyót jelent. Miközben a főhős hasára egy kobra van tetoválva. A filmcím kreátorok útjai kifürkészhetetlenek.

post_01.jpg

A plakátok a november 9. plakátárverésen megvásárolhatók lesznek. Klikk!

Megkértem Skip barátomat, mint ős.tékást, írjon pár keresetlen sort John Carpenter filmjéről. Köszi.

John Carpenter rendező, aki a Halloweennel vetette meg lábát Hollywoodban, 1981-ben forgatott Menekülés New Yorkból című filmjével alaposan feladta nekünk a leckét a következő harminc évre: nem elég, hogy elhozta nekünk a filmtörténelem legvagányabb és legcinikusabb akcióhősét, Snake Plisskent Kurt Russell személyében, hanem poszt apokaliptikus víziói ha lehet, még fenyegetőbben hatnak, mint valaha.

image-w1280.jpg

Az amerikai és egykori szovjet szembenállás utolsó évtizedében készült darab fasiszta rendőrállammá degradálja az Egyesült Államokat, ahol New York City szigete szigorúan őrzött börtönné változott.

escape-from-new-york-glider-approach-1981-featured.jpg

Az elítélteket aláaknázott hidak és járőrök zárják el a külvilágtól, akik odabenn úgy boldogulnak, ahogy tudnak. Ebbe a zombilétbe kárhoztatott egykori nagyvárosba csapódik be az Elnök gépe, aki épp egy USA-Kína-Szovjetúnió csúcstalálkozóra igyekezett odaérni. Hősünk Snake egykor szuperkatona volt, most éppen az elítélését/kivégzését várva (a nem kívánt vagy kívánt rész szabadon választott!) alkut köt Haukkal, a vén rendőrfőnökkel: ha kihozza onnan az Elnököt, szabad ember.

mv5bogi1zdu4mtatzmmzyi00mjq0lwiym2itytyzmjm0ngziymewxkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1.jpg

A nagy vízen túl Carpenter már fenegyerek volt, akinek új filmje eseményszámba ment. A Menekülés New Yorkból minden összetevője a helyén volt és van azóta is. A kiváló főszereplők, a történet, a dramaturgia és a zene (amit maga a rendező komponált) adja azt a kiapadhatatlan menőség-faktort, ami miatt annyira szerettük a nyolcvanas éveket.

mv5bnmzhmdywowqtzgmzni00ngfllweyntgtyzqyzdcxztrimdyzxkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1.jpg

Valódi kőkemény ponyvafilm, VHS kazetták határait feszegető bűnös élvezetté nemesedett az idők során. Itthon a MOKÉP forgalmazta videókazettán, eredeti nyelven, pocsék feliratozással. De a slendrián mágnesszalag mélyén alvó főnixmadár kifejezetten rémisztő tudott lenni egy akkori 9 évesnek.

mv5bnzjlmgm4nzktmgvlzs00yjzkltkxnjctn2eyoty3mdlhyzdmxkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1.jpg

A rácsos ablakú sárga taxi, amit huligánok téglával dobálnak, vagy a punk frizurás bohóc, aki a várost uraló Herceg jobbkeze a mai napig felejthetetlen. Mindemellett a film ügyesen egyensúlyoz a rémületkeltés, a western, az akciófilm határán, és ha van világvége-humor, akkor ez az összetevő is remek ízt kölcsönöz a filmnek.

1_v0v6kac7uf7cmpcugd4l7w.png

Mivel ez egy haldokló világ, a szereplők egymáshoz való viszonya is igen érdekes: betyárbecsület köti össze Braint, a városban rekedt "értelmiségit", Haukot a rendőrfőnököt és Snake-et úgy, hogy tudják, ők is csak cserejátékosok ebben az emberiséget elpusztító nagy meccsben, aminek az elejét már nem látják, a végét sejtik, a jelenét megérteni pedig végképp nem fogják. Életük egy nagy menekülés marad, és csak remélhetik, hogy élve megússzák. És az emberiség. 

img_5580.jpg

Ritka együttállás terméke tehát a Menekülés New Yorkból. Még ha kicsit kopott is itt-ott, mint Snake bőrdzsekije és egy felesleges folytatást is megélt, az ítéletet maguk a nézők mondták ki felette: pár éve felröppent a remake lehetősége Gererd Butlerrel, hogy a mai sivatagosan üres álomgyárban újra divatba hozzák a menőséget. De fel kell kötni hozzá a nadrágszíjat, mert Snake Plisskennel feltehetőleg a következő harminc évben sem veheti fel senki a versenyt.-Skip

Lassan de biztosan közeledik az árverés is, talán Snake is oda tart, az biztos, hogy az órája mindig menő darab.

mv5bnjgyyjgwm2qtowvkms00zdaylwe5yjutyznmodkzzjy0owu4xkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1.jpg 

ui. James Cameron festeget, talán az első munkái között volt ez a film.

mv5bztczzdu5odgtmgm4ny00zwqylwe4ngitndyxmtlindziodk0xkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr2614359765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása