Kinek a pap, kinek a papné, de nekem Anni Frid. Giga filmek 2.
2017. szeptember 15. írta: laposhal

Kinek a pap, kinek a papné, de nekem Anni Frid. Giga filmek 2.

Brigádértekezleteken vitatták meg kinek van jobb feneke, a szőkének vagy a vörösnek. Mert a nevére senki nem volt kíváncsi. Rekord gyorsasággal jött be a film, és dübörgött rendesen ez a kedves mese. Több mint 2.000.000 nézővel. A bírálóbizottságban tevékenykedő Soltész Rezső győzte meg a résztvevőket, hogy sokkal jobban élvezhető a film, ha nincs szinkronizálva. Teljesen igaza volt, és Szóljon hangosan az ének.

img_0087.jpg

Nekem nagyon bejön, ahogy a kenguru az ABBA kiegészítők teljes termékpalettájából bevásárolt magának.

bacb409e04ae612cbf1024500f61fad0--group-photos-abba.jpg

Volt amikor nem ment ilyen jól a dolog, és évek, sokszor évtizedek teltek el a a film bemutatójáig.

img_3304.jpg

Ben-Hur, na itt aztán nem kapkodták, el a dolgokat. Az első tárgyalások a filmjogokért 1965-ben elkezdődtek. A filmnek 1959 novemberében volt a bemutatója. Az a hat év nem volt akkoriban nagy idő, mert nem volt ennyi lehetőség és film sem, mint mostanában. De teltek múltak az évek, és egyszer csak valahogy belovagolt 1982-ben a mozikba. És 10 évig játszották különböző intenzitással, 2.800.000 nézte meg, évenként 280.000, hihetetlen szám. És a plakát is olyan amilyen a grafika akkor ott volt, Helényi Tibor már rég nem csak plakátokat tervezett. Dolgozott könyvkiadókkal, és nagyban nyomta az IPM magazint, ami akkoriban a grafikusszakma legmegújítóbb kiadványa volt szerintem. Dagadó izmok, vér fröccsenés júdás pénz, és a híres kocsi jelenet a filmből, amiért többen az életükkel fizettek, de sajnos igaziból is. És persze láthatott már Boris Valejo grafikát is. Akik irigyelték a tehetségét ezt ragasztották rá a: magyar Valejo. Sajnos már nincs köztünk.

ben-hur-1959-wallpapers-5.jpeg

Erre a Keresztapa plakátra nem kéne sok betűt vesztegetni, ha nem lenne ritkább a fehér hollónál is. Gondolkodjunk, hogyan jöhetett ez létre, ennyire szorította az idő a filmforgalmazót, hogy a portás dobálta össze uzsi szünetben a külföldi reklámanyagból, és aztán valaki kiszaladt az Ápiszba piros betűkért. Nem ez egy vidéki párttitkár fityisze a regnáló hatalomnak. Egy kiskirály akinek nagyobb hatalma volt, mint akik fent nézték a filmeket. Mert ő azt is megtehette, hogy a filmekhez saját plakátot csináltatott ezzel az istenáldotta tehetséggel, kinek csak a monogramja maradt az utókorra sajnos. A titokzatos L.S. 83 . Jézus tégy lópofit a kávéjába. 

img_0039.jpg

 

Mindig belefutok abba, hogy nem látványelemként gondolnak a plakátra. És ha látok plakátot, mondjuk magyar lakberendezési újságban általában, külföldről átvet fotóanyag. Nos ezen változtatunk grafikus kollégával.

chaplin_1.jpg

 

Csak olyan plakátot választottunk, ami lesz majd a keddi árverésen.

 

sw_01.jpg

 

Persze tudom, hogy nem ilyen a dolgozószobád, nyugi az enyém se.

 

kk.jpg

 

Ettől még a behemoth kafán mutat a falon, öt előtt tíz perccel nem?

 

picitot_blad.jpg

Itt már a grafikus is bajban volt mit tegyen a falra. Titokban megsúgom, hogy ez a két kedvenc plakátja az aukcióról. Folyt.köv.  

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr812868160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása