Hazai vizeken.
2020. november 16. írta: laposhal

Hazai vizeken.

A nagy gazdasági világválságot követő években az egész világon az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazattá vált az idegenforgalom, minek következtében  az idegenforgalmi propaganda is fellendült és nemzetközi pályázatok, kiállítások révén a kiváló magyar grafikusoknak is lehetőséget biztosított tehetségük külföldi elismerésére. A lehetőséggel többen éltek is.
enlight919.jpg
Ha ránézünk a kor idegenforgalmi prospektusaira és plakátjaira akkor témaválasztásban leginkább a Riviéra, a fürdők, az Alpok csúcsai vagy téli sípályái dominálnak és az egyik legnagyobb örömforrást a sebesség élvezete jelenti nyitott tetejű autókban, repülőgéppel, hegyi magasvasúton, hajóval vagy éppen sílécen. A néző figyelmét magára vonó élénk színvilágú grafikákon az art-deco stílusjegyei uralkodnak.
img_3604.jpg
A '30-as évek második felére az elsősorban Konecsni György, Mallász Gitta és Dallos Hanna nevével fémjelzett sajátos, a nemzetközi art-deco stílusjegyeit a magyar folklór elemeivel elegyítő magyar idegenforgalmi plakátok, grafikák már nemcsak itthon, de külföldön is népszerűek. A kiváló grafikai készség és kompozíciós megoldások mellé az egzotikusan magyar témák és a hazai folklór stílusjegyei társulnak, így születik meg a "magyaros art-deco"-nak elkeresztelt és más nemzetekével összetéveszthetetlen stílus. Ennek a stílusnak az egyik legszebb darabja a FALRA FEL 4. plakát árverés 28-as számú tétele.
https://axioart.com/aukcio/2020-11-20/falra-fel-4
28. HONGRIE
Hortobágy
Grafikus: Fery Antal
és Konecsni György
Budapest, É.n. 79x55 cm
halvány hajtásnyomokkal,
nagyon szép állapotban.
50.000.-
falrafel_4_28.jpg
Az árverésen szereplő plakátnak azonban van még egy különlegessége. A darab nem 1936-ból, hanem bő 30 évvel későbbről, feltehetőleg a '60-as évek végéről, talán a '70-es évek elejéről származik. Ugyanakkor nem egy szimpla reprodukcióról van szó, amit kereskedelmi célból, vagy valamilyen kiállítás vagy jubileum alkalmából nyomtak újra, mint ahogy szokták. A plakátot gyakorlatilag példátlan módon újraélesztették és a francia felirattal ellátott kép máris ugyanazt a funkciót tölti be mint a '30-as években, azaz Magyarország idegenforgalmi célpontként való népszerűsítését. 
99428.jpg
Valaki úgy gondolta, hogy minek egy újabb megrendelés amikor itt van ez a kiváló grafika ami mit sem veszített frissességéből. De ki lehetett ez a valaki?
A lap alján felelős kiadóként  Masits László (1921- ) neve szerepel aki festőművészként, művészettörténészként  többek között Konecsni György munkásságát kutatta és népszerűsítette. Ugyanez a Masits László mint a Debreceni Déri Múzeum munkatársa nem keveset tett a Hortobágy védett, kulturális tájként való elismeréséért. 
A kép tehát összeállt. Falra hát fel!
Falra fel! 4. A Múzeum Antikvárium és a Plakátfiú közös rendezésű plakátárverése
aukció időpontja: 2020. 11. 20. péntek 19:00 - 2020. 11. 20. péntek 22:00
vegleges_remelem.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr5716287054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása