Vespák a mozikban.
2021. november 16. írta: laposhal

Vespák a mozikban.

A Vespa robogó a háború utáni olasz gazdaság talpra állításának szimbóluma.

A Netflixen látható az Olasz álom című film, mely a Vespa robogó születését és népszerűségének felfutását mutatja be, erősen koncentrálva a Római vakációban való megjelenésére.

104.jpg

A plakát a November 18-án zajló Falra fel! 6.0 plakátaukción megvásárolható lesz.

Az idén 75 éves jármű szabadalmát 1946. április 23-án jegyezték be az olasz ipari minisztériumban. A második világháborúban Olaszország elvesztette infrastruktúráját, az utak autóval járhatatlanná váltak, ami nem kedvezett a gépkocsiiparnak. A Piaggio cég központja és harci repülőgépgyártó üzeme a bombázások során megsemmisült. Valami modern és költséghatékony megoldást kellett kitalálni. Az ötlet Enrico Piaggio fejéből pattant ki, az első terveket Corradino d’Ascanio mérnök vette papírra.

mv5bmdq4zge3ndgtywjmnc00odljlthkzmytnwmzyjnknzi3mzljxkeyxkfqcgdeqxvyntm5nzkwna_v1.jpg

D’Aascanio gyűlölte a nagy motorbicikliket, amiket ormótlannak, koszosnak és megbízhatatlannak tartott. A Vespa vázának kialakításával korát jócskán megelőzve hirdette a nemek közti egyenlőséget, hiszen a nők is könnyedén, az illemszabályokat betartva tudtak rá felszállni és szoknyában, magassarkúban, lábukat keresztbe téve élvezhették a száguldást, a szabadságot. A szintén újításként bevezetett zárt motormechanizmus pedig megvédte a használóját a zsír- és olajszennyeződésektől. A legenda szerint Enrico a kerekded formájú robogó tervét meglátva, azt egy darázshoz (olaszul Vespa) hasonlította, innen az elnevezés. Más történetek szerint Piaggio úr felesége hasonlította a motor hangját a darazsak zümmögéséhez. Az eredetileg kitalált Paperinoról a jogászok beszélték le Enricot, ezt az olaszok ugyanis már Miki egérre és Donald Kacsára is ráragasztották.

clint-eastwood-in-rome-wv-beetle-vespa-piaggio-fiat-500-cult-cinema-cult-stories-cultstories_altervista_org.jpg

A Vespa robogó a háború utáni olasz gazdaság talpra állításának szimbóluma lett, mely rövid idő alatt társadalmi és kulturális jelképpé vált az egész világon, melyhez hozzájárultak az egekbe szökő üzemanyagárak és az egyre zsúfoltabbá váló városi közlekedés is. Az 1953-as Római vakáció hatalmas lökést adott az ismertségének, ahol Audrey Hepburn és Gregory Peck Vespán járják be Róma nevezetességeit. A filmet követő években sikerült elérni az évi 100 ezres aladási számot, ráadásul az olyan sztárok, mint James Dean, John Wayne és Marlon Brando is Vespára pattantak. Az 1959-es Ben Hur római forgatásán készült ikonikus képeken a főszerepló Charlton Heston és a Messalát alakító Stephen Boyd láthatóak Vespával.

mfu-06394r_2040_0.jpg

Nanni Moretti olasz filmrendezőt is a típus nagy rajongójaként tartják számon, 1993-as Kedves naplóm című filmjében az olasz életérzést ismerteti meg velünk, melynek elengedhetetlen tartozéka a Vespa. Angie Dickinson az 1962-es Jessicában ült Vespára, Jude Law a 2004-es Alfie-ban, Tom Hanks Julia Robertsszel a háta mögött pedig a 2011-es Larry Crownban.

larry_crowne_xlg.jpg

A Vespa Gwen Stefani 2007-es „Now That You Got It” videoklipjében is feltűnik. Christina Aguilera a Seventeen Magazine 2000. júliusi számában fotózkodott Vespával, de a Harry Potter láz idején Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson és Bonnie Wright is Vespára ültek egy fotózás erejéig. Szokás még a témában megemlíteni az 1999-es Tehetséges Mr. Ripley-t is, de abban Matt Damon egy Innocenti Lambretta C 125 robogón ülve rója az olasz utcákat. Ugyancsak Lambrettája van az 1979-es Kvadrófónia főszerepét játszó Phil Danielsnek, de Sting, akinek ez az első filmszerepe egy Vespa boldog tulajdonosa.

3549b26c7b752f352dbeefb059c4fa3d.jpg

Magyar filmben is láthattuk, Groor Diána 2009-es Vespa című alkotásában egy roma fiú nyer egy tűzpiros robogót egy csokipapírral.

vespa_plakat.jpg

A Luca (2021) című animációs film főszeplőjének minden álma egy Vespa. A rajzfilmben számos utalás történik a robogóra, a filmplakátok között pedig felbukkan a Római vakáció is, ám ezen Hepburn ül elől.  -falrafel.com  https://falrafel.com/katalogus/falrafel-6-katalogus.pdf

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr9216757222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2021.11.17. 18:11:09

az olaszok ötletessége mindenesetre dicsérendő, még ha nem is veszünk manapság ilyen gépeket, bár városban futkározni nagyon praktikus

nyelv-ész 2021.11.18. 10:48:01

@gabroca: Vespát tényleg nem veszünk, de japán és kínai robogót igen.

nyelv-ész 2021.11.18. 10:51:58

Tom Hanks egy Yamaha Riván ül, ami kétségtelenül hasonlít a Vespákra :-)
süti beállítások módosítása