Fidesz. Hátra a lenini úton!
2020. november 03. írta: laposhal

Fidesz. Hátra a lenini úton!

event_cover.jpg

Fidesz. Hátra a lenini úton!

 

 A legelső asszociáción gyorsan lépjünk túl ! És keressük a Falra Fel! 4.0 plakátárverést!
 Keressük meg a hozzánk legközelebb eső féreglyukat és zúzzunk vissza kicsivel több mint 30 évet !
1990 kora tavasza, az úttesteken még a KGST autóparkja pompázik, az utcákon, tömegközlekedésen javarészt fáradt tekintetű, rosszul öltözött emberek még vagy hiszik, vagy nem, hogy néhány héten belül véget ér a korszak melyben szocializálódtak és amiről azt hirdették nekik, hogy sohasem fog véget érni. Kádár János már nem él, aznap halt meg amikor a Legfelsőbb Bíróság Nagy Imrét és vádlottársait rehabilitálta. Utódja, Grósz Károly parkolópályán, és a politikai folyamatok sebességét jelzi, hogy már Pozsgay Imre is szomorú, pedig két évvel korábban még igazán elhivatott és kezdeményező volt, és talán lehet mondani: bátor.
falrafel_4_33.jpg
 A Fidesz - vagy ahogy az akkori sajtóban gyakran nevezték őket: a Fiatal Demokraták - árverésünkön szereplő választási plakátja azonban még a nyilvánvalóan provokatív felhívó szándéka ellenére sem a bátorsága miatt keltett feltűnést. Hiszen ekkor már sokan voltak bátrak. A korabeli politikai ábrázolásokon szanaszét repkedtek a vörös csillag vagy éppen a Kádár-címer darabjai és különböző drámai vagy tréfás módosulásokon estek át a korszak egyéb jelképei is, mint például a sarló és kalapács. 
De a plakát különösebben szellemes sem volt az ortodox politikai jelszó szimpla kifordításával: Hátra a lenini úton!
És ez a szöveg még csak nem is volt új. Mondhatni egy régi, társasági poén ami a kádári konszolidációba már belefért, amiért még a rendőr sem vitte el az embert.
Mégis ütött!
unnamed_1.jpg
 Pedig a párt egész választási kampányának vizuális megjelenése finoman szólva esetleges volt. Plakátjaik és szóróanyagaik többségét lelkes amatőrök tervezték, miközben a nagyobb pártok törekedtek az egységes megjelenésre. Az MDF-nek Orosz István és Aba Béla dolgozott, az SZDSZ szabályos pályázat útján választotta ki a neki tetsző grafikust Kara György személyében. Ugyanakkor a Fiatal Demokratáknál mind az országos, mind a helyi képviselőjelöltek plakátjain az egyetlen kapcsolódási pont nagyjából a párt logója volt.
 Összefoglalva tehát: a plakát bátorsága kissé megkésett, nem túl szellemes, egyben nem túl eredeti, a vizuális világa pedig esetleges és szegényes.
És ez a plakát mégis hatásos volt. 
szdsz-plakat1_330-2.jpeg
Kinek nem ismerős a jelenet: iskolai évzáró, a diri beszél, a Horpács meg valahol hátul folyamatosan kommentálja, körülötte elfojtott röhögés, kicsit távolabb: mit mondott, mit mondott? Hátraforduló tanárok szigorú, könyörgő vagy együttérző stb. tekintettel.
Török Ferenc: Moszkva tér, 1989 tavasza, az örök diri szerepében Béres Ilonával. 
img_e3118.JPG
Nem ezek voltak a világ legjobb és legemlékezetesebb poénjai de azért már karcoltak és mennyire jól estek. Az első kicsi lázadások a felnőttek rendje ellen, mindez azok körében akikkel akkor már túl voltunk néhány közös kalandon. 
Ez a plakát is ilyen pimasz volt, nyeglén fiatalos, jó időben jó helyen mint McEnroe a hálónál. Lázadó, mint McEnroe a mérkőzésvezetőkkel. 
Vagy mint a már félig felnőtt Csónakos a Pál utcai fiúkban.
falrafel_4_148.jpg
Szerették az emberek ezt a karaktert. És nem csak a lázadó fiatalok, hanem az unokáik jövőjéről álmodozó nagymamák is.
Hiteles is volt és teljes joggal. A plakát alsó részét elfoglaló útjelző táblák például valóban azt az irányt mutatták amire a fiatal párt vezetői komolyan vágytak, vágyhattak. Hiszen  közülük a legambíciózusabbak, Soros ösztöndíjjal a zsebükben már a nyolcvanas évek végén beleszippanthattak a szabad európa levegőjébe.
fb-c_03-november20.jpg

És akkor most jöhet az az első asszociáció.

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr6716271034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2020.11.04. 11:06:53

Hihetetlen, hogy már több mint 30 év eltelt azóta. Akkor az volt a cél, hogy utolérjük Ausztriát - voltak, akik abban bíztak, hogy néhány éven belül sikerülhet. Azóta sem sikerült, de a legutóbbi terrortámadás óta már nem is annyira sürgős.

frigyes2 2020.11.04. 11:12:24

@Andy73: Tudod, ha lemaradtál a villamosról, már hiába futsz utána, ha meg nem áll

nemecsekerno_007 2020.11.04. 11:32:39

Szabad Demokraták. Nem a plakátjuk a legrosszabb :))))

illibernyák 2020.11.04. 11:34:03

@MAXVAL birсaman közíró:

Kösz hogy megtudtuk tőled fizetett ruszki trollocska, hogy te meg az ország első számú elmebetege vagy!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.04. 12:39:32

@josef_1:

Tévedsz, troll: ma Moszkva a szabadság, a normalitás központja.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.04. 12:55:07

@MAXVAL birсaman közíró: Ez volt a hét vicce! De azért fáradj a ar.pénztárhoz! Bár a rubel árfolyama továbbra is sz

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.04. 12:56:26

@illibernyák: "te meg az ország első számú elmebetege vagy!" - Nono! Brendel Mátyáshoz képest ő a megtestesült normalitás!

citrix 2020.11.04. 13:43:28

@illibernyák: Birka nem az ország része, a bolgárokat boldogítja jelenlétével és nyilván nagyban hozzájárult Bulgária felemelkedéséhez és jólétéhez. Ide csak trollkodik napi 24 órában, remélem jut neki kormánypropagandára költött számolatlan milliárdokból valamennyi.

nemecsekerno_007 2020.11.04. 14:33:03

Gender Matyit még nem basztátok ki?!?!

Minden ballib bérretteg 2020.11.04. 14:51:55

@miklos_1: Ekkora barmokat miért nem tiltanak ki, mint te ? :DD

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.04. 17:59:21

@nemecsekerno_007: "A nemzeti blog-csótány nagyon aktív :))))" - kompenzál. az örülünvincentről is kibaszták.
süti beállítások módosítása