A Jó, a Rossz, és aki csak Haza akart menni.
2018. január 08. írta: laposhal

A Jó, a Rossz, és aki csak Haza akart menni.

Új év, új plakátárverés a BÁV-nál. Három klasszikus filmplakát.

https://www.facebook.com/events/174205813183344/

ca_pa_01.jpg

A Cápa (1975) Rendezte: Steven Spielberg

Grafika: Roger Kastel

Évekig rettegtem még a kádban is. Még szerencse, hogy 10 évet kellett várni míg végre sikerült megvenni a MOKÉP-nek a forgalmazási jogokat. Bele se merek gondolni, hogy mi lett volna ha egyből behozzák, soha nem tanulok meg úszni. Pont 1975-ben jártam úszni tanulni a BVSC strandra. Ott olyan állapotok uralkodtak akkoriban, hogy ha megjelent volna egy cápa, a kutya se csodálkozott volna rá. Szép képzavar mi?

jaws_busz.jpg

Miért kellett 10 év? Mert egy gonosz pali, név szerint Tony Themistocucleous nem adta alább 30.000 $, ennyit kért a forgalmazási jogokért. A nagyságrendek miatt írom le, a Csillagok háborújának jogaiért 12.000 $ fizettek. Szóval Tony nem engedett, és repültek az évek. Már mindenhol bemutatták. A kubai halászok ezen röhögték halálra magukat, mert pontosan tudták, hogy a fehér cápa nem eszik meg mindenféle szirszar palackot. És hajókat se támad, meg ukmukfuck. De ugye Spielberg nem is halbiológiai szempontból akart filmet készíteni. Ő egy kőkemény rémet szabadított a világra, köszönhetően Peter Benchley kiváló regényének.

yqeoyexnointycagahmn.jpg

Aztán lealkudták, és a Kelet-Timori filmbemutató előtt, pár nappal 1985 májusában elkezdte vetíteni a Vörösmarty kertmozi, és a Corvin. Elég gyorsan elérte a 2.000.000 nézőt. Voltak olyan vidéki mozik, ahol plusz vetítést kellett beiktatni, mert szétverték volna a berendezést a kintmaradók. Most pár bekezdésre átadom a szót, kedves barátomnak Csontó (Arab) Sanyinak, ő mondja el a véleményét a filmről.

a_capa.jpg

Csak mostanában esett le, hogy miért jött akkoriban annyi nyugat-európai turista a magyar tengerhez nyaralni. Persze, olcsók voltunk, de a biztonság se volt smafu. Zimmer frei, ohne cápa! Itt még egy nyavalyás keszeg sem támadt sose a kedves vendégre az egész idény alatt (max. a szálka a büfében, de az is hekké!), csak a vérszívó szúnyogokkal kellett hadakozni, meg a pofátlanul és folyamatosan árdrágító lángososokkal. A legnagyobb dráma, hogy mindig langyos volt a sör. Ez felháborító, nem hagyhatjuk! A nagy varázsló, Spielberg akkor még nem a világűrben, hanem az óceánban utazott és erről a műfajról is lehúzott néhány cápabőrt. Igen, ez a thrillerek „alapköve”. A zene, az mindent visz, a teljes eszcájgot. A negyven év alatt semmi nem változott, csak lecserélték a porcos halat, babára, láncfűrészre, bárányra, bohócra, maszkra, alienre, akármire, amitől rettegni lehet. Én egész életemben, legjobban a büdös lehelettől, a penetráns szájszagtól rettegtem. Cápa, mossál fogat, vazze! Ez a plakát, ingatlan- és pénzügyekben járatos nagy halak akváriumának-irodájának falán mutatna igazán élethűen.

A Jedi visszatér (1983) Rendezte: Richard Marquand

sw_01_1.jpg

Grafika: Helényi Tibor

Sokan azt mondják az első trilógia leggyengébb filmje, én személy szerint lógtam miatta egy párszor a suliból, de be merem már vallani mert elévült. Nekem nagyon tetszett Luke pimaszsága, ahogy beállított a főgengszterhez a spanjáért. Nehéz lenne olyat írni amit már nem olvastam róla. A plakát is kapott már hideget-meleget doszt. Ki az zöld fogasgyíkvámpírarc? Miért lukas Vödör sapija? Miért van Rolls Royce hűtőrács 74-Z mögött, és megannyi kérdés.

helenyi_starwars.jpg

Szerintem Helényi Tibor, a plakát grafikusa, nagyon jól mulathatott akkoriban. Annyi volt az egész, hogy megcsinálta az első részhez a plakátot, ami mint tudjuk a negyedik rész, és aztán az összes többit ugyan abban a stílusban kivitelezte tovább. És az gondolom, ez mindenkinek a becsületére válhatott, mert ő is, és a bírálóbizottság is merte ezt vállalni. Pedig itt már tudható volt, mekkora siker lesz ez a mozikban. Becsülöm érte nagyon, nagyon jó grafikus volt. Lesz az árverésen még más plakátja is amit teljesen más stílusban rajzolt meg. Sajnos már az égiekkel rajzolgat a grafikus Walhallában.

E.T. A földönkivüli (1982) Rendezte: Steven Spielberg

Grafikus: Herpai Zoltán

et_fal.jpg

Nagyon jó film volt, de nekem ma már csak az maradt meg, hogy valami kosárba szorult lénnyel menekül egy rakás gyerek. Ja és, hogy olyan bringájuk van mint a Ferinek a tizedikről, akinek az apja a Konzumexnél üzletkötő, és egy tapír, mert soha nem adja kölcsön senkinek. Gyíkarc. Na mindegy is, valahogy felnőttünk így is azért. A plakát klassz, de a gromek lenne talán a legjobb kifejezés rá. Nagyon kék, és nagyon jó ahogy ez a kis lény megjelenik rajta. De a poént azt egyből lelövi, vagy lecsapja. Erre mondhatnák, és ezzel egy új kifejezést is teremthetnénk poéngyilkosgrafika. És mivel erről a filmről is van kedves barátomnak, egy pár gondolata, át is adnám a terepet újra Arab Sanyinak.

et_01.jpg

ET

Kiakadt a cukiság mérő 1982-ben! A legnagyobb filmmágus, mentalista spíler - Spielberg Pista - tudományos-fantasztikus meséjének a sikere az egeket ostromolta. Azt hittem, hogy erre minimum leküldenek az idegenek egy népi demokratikus küldöttséget egy zacskónyi űrchips-szel a kávézaccos csészealjukon a Négyszögletű Kerek Erdőbe, a harmadik típusú találkozás mielőbbi nyélbe ütése érdekében. De hát nem. Betojtak, idepottyantották és majdnem a nyakunkon hagyták Yoda mester legtehetségtelenebb unokaöccsét, a teleszkópos nyakú, gnóm teknőcöt, akinek attól is lemerült a bio aksija, ha rámordult egy házimacska. Vacskamati hegyezte is mind a tíz körmét, hogy Mikkamakkával szkanderezzen egyet: kié legyen majd a teknősbőrből készült pénztárca? Annyira béna volt az idegen civilizáció kisöregje, hogy már a második fordulóban telefonos segítségért rimánkodott. Biztosan nem volt okosabb, mint az ötödikes Éliás, azaz Elliott, de azért egy Felszállott a páván elindulhatna. Tuti nyerő lenne, mert a ráncos bőrével rondább volt, mint a Veresegyházi asszonykórus cakumpakk. De most le kell tennem a tollat, mert furcsa fények villognak a kertben. Jaj. Mintha idegen lények közelednének a házikóm felé. Még szerencse, hogy van nálam egy zacskó M&M’s, ennek nem bírnak ellenállni. Már kezdem unni őket, mert ebben a hónapban már harmadjára jönnek vissza és még csak hatodika van, ráadásul letaposták a veteményesemet is. Menjetek már a cébéába!

e_t.jpg

Gyertek.

6. PLAKÁTAUKCIÓ
Árverés: 2018. január 24.  17.00
Kiállítás: 2018. január 13-22. 
Helyszín: 1052 Budapest, Bécsi utca 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr8413558855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása