Az ölelés jótékony hatásáról.
2019. április 02. írta: laposhal

Az ölelés jótékony hatásáról.

Sokat hallani, olvasni mostanában az ölelés jótékony hatásáról az ember lelki mentálhigiénéjére, de annak az ölelésnek az erejére, és történelmi hátterére melyet a fenti plakát ábrázol, sajnos már egyre kevesebben emlékeznek hiszen kies, földi árnyékvilágunkból lassan már az a generáció is elmenőben van akiket még gyerekként érintett az ún. hadifogoly-kérdés. 

magyar-hadifogoly-amerikai-taborban.jpg

Pedig a második világháború utáni magyar társadalom egyik legégetőbb megoldandó ügye volt a szövetséges hatalmak fogságába került katonai és polgári személyek sorsa és mielőbbi hazahozatala.

2d6ab81672436e997fb547bb6e4451f2.jpg

Annál is inkább, mivel a második világháború alatti, megnagyobbodott - közel tizenöt millió fős Magyarországról - mintegy 1,2 millió magyar állampolgár került a szövetséges hatalmak fogságába. Közülük mintegy 300.000-nek a nyugati, míg 800.000-nél is többnek a szovjet hadifogság sanyarú sorsa jutott osztályrészül. Az országban szinte nem volt olyan család, amelyiket ne érintette volna közelről ez a kérdés. Az angol, az amerikai és a francia hadifogságba került magyarok hazaszállítása 1946 végére lényegileg befejeződött

21194542_e4352daf71da9fc180160c7359356655_wm.jpg

Miután a hadifogoly-ügy a dolgok természetéből fakadóan minden országban a Honvédelmi Minisztériumok feladatkörébe tartozott, mely tárca Magyarországon ekkor a Kisgazdapárt kezében volt, az újabb országgyűlési választások közeledtével ebből, a társadalom széles rétegeit nem csak egzisztenciálisan de érzelmileg is mélyen érintő ügyből próbált politikai tőkét kovácsolni Magyarország akkor legnépszerűbb politikai alakulata.

tildy_zoltan_koztasasagi_elnok_es_steberl_andrasne_1947.jpg

Akkor még nem sejtették, hogy a további mintegy 450-500.000 Szovjetunióban rekedt fogoly hazahozatala már egy sokkal hosszadalmasabb és körmönfontabb politikai játszma részévé fog válni, melynek fő kedvezményezettje - a Kisgazdapárt szisztematikus kiszorítását követően - immáron a Rákosi vezette Kommunista párt lesz.

p_kiss.jpg

P. Kiss azaz Kiss Pál, - a grafika jegyzője -  sohasem tartozott a magyar plakátművészet mindenkori haladó irányzatainak képviselői közé. Szignója a II. világháborús bukást megelőzően leggyakrabban különböző külföldi filmek plakátjain tűnik fel. Igaz ezek a munkák kidolgozottság, nem egyszer pedig ötletesség tekintetében is igényesebbek a korszak futószalagon gyártott magyar filmjeinek szintén a futószalagon gyártottság hatását keltő ún. rácsplakátjainál.

p_kiss_2.jpg

"P. Kiss" a koalíciós évek gyors elröppenését követően igényes grafikai képességeit immáron az ember feletti Eszme jegyében kamatoztatta és beállt a kor többi szocreál alkotója közé.

079.jpg

De nem kell ennyire előre rohannunk! Az 1946-ban készített Hazajöttek... jellemző darabja ennek a nem kivételes ugyanakkor színvonalas életműnek. A téma valóban drámai és a művész ennek megfelelő alázattal, apró és nem tolakodó rafinériákkal erősíti a szívszorító hangulatot. Tökéletes "blendenyílással" és időzítéssel kapja el azt a pillanatot: amikor a két ellentétes irányból sebesen közeledő alak találkozik. Az apa a testével tompít, hogy a  lendületét vissza nem fogó kislány nehogy megüsse magát. Jobb kezében néhány szál virágot félretart, átadni nincs ideje, kislányát nem érdekli mert ő az apja testét akarja már végre mielőbb magához szorítani. A fények bal oldalról úgy esnek a jelenetre mintha egy sötét szobában hirtelen ablakot nyitottak volna. A grafikus ezen felül az alakokat  alig észrevehető sötét illetve fényes kontúrokkal kiemeli a síkból. A tipográfia sem a véletlen műve: míg az eseményre utaló Hazajöttek... folyóírással, szinte sebtiben lett odavetve, a megrendelő üzenete vastag, erőteljes nyomtatott betűkkel oldja a feszültséget és mutatja a követendő politikai magatartást.

18185379_1111631_92c87fec9ee0c15c803a60d084f41edc_wm.jpg

Az pedig, hogy ez az üzenet valós témából táplálkozik és egy adott kor társadalmának tagjait ténylegesen és intenzíven foglalkoztató ügyet használ politikai kampány céljából, mai szemmel talán mindenképp növeli a plakát különlegességét, itt és most Magyarországon. 

web_01.jpg

A plakát a Falra fel 2.0 plakátárverésen megvásárolható lesz. Részleteket itt keresd, 

Az árverés többi plakátját pedig itt találod meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr4714734847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása