Az új embertípus.
2018. október 28. írta: laposhal

Az új embertípus.

A Szovjetunió Minisztertanácsa 1950-ben rendelte el a Kaszpi-tengermenti síkság és a Volgán túli sztyeppés területek termőre fordítását valamint  állattenyésztésre alkalmassá tételét.

Sztálin fantasztikus álmait tettek követték, bizonyítva, hogy az "új embertípus" nem ismer lehetetlent. A Kara-kum sivatagon keresztül haladó 1300 kilométeres Türkmén-főcsatorna, és a terület pótlólagos áramellátását biztosító  Kujbisevi valamint Sztálingrádi vízerőmű az évtized végére készült el. A sztálinista korszak legmonumentálisabb emlékműveinek munkálatait több százezer, jórészt munkaszolgálatra rendelttel végeztették.

_81174638_1920x1080kokaral-dam-chapte.jpg

 Arról hogy mindez mekkora emberáldozattal járt csak becslések vannak.

A minisztertanácsi döntést példás gyorsasággal követő plakát még a háborús propaganda nyelvezetét használja. A legtökéletesebb ideológiától  héroszi méretűvé növekedett alak nem csak megzabolázza magát a természetet hanem segítségével elmossa a történelem legmagasabb rendű rendszerének összes ellenségét is. A híveknek követendő példa, ellenségeit azonban megfélemlítő, szelíd arcú azaz morális értelemben is felettük álló hős.

img_5410.jpg

A "beteg" politikai akaratot fantasztikus látomásként megjelenítő lap nem csak egy a szovjet propaganda szakmányban készült termékei közül, nem csak buzdít, erőt sugall és hazudik hanem maga a cselekvés és egyben a megoldás is.

gyo_z.jpg

A plakát a november 9. plakátárverésen megvásárolható lesz majd. Klikk a részletekért!

Viktor Boriszovics Koreckij (1909-1998), kétszeres Sztálin-díjas festő, grafikus, fotós a húszas években, Moszkvában folytatta művészeti tanulmányait.

bvv0alpmuiu.jpg

1931-től már foglalkozott a politikai plakát műfajával de belekóstolt a színházi plakátok, sőt a reklámfilmezés világába is. Témái és vizuális nyelvezete a második világháború alatt forrták ki magukat, plakátjai annyira erőteljesek és hatásosak voltak, hogy állítólag a Kukryniksy csoporttal és még néhány művésszel együtt név szerint szerepelt Hitler személyes ellenségeinek listáján.

432766.jpg

A '40-es '50-es '60-as években közel 400 propaganda plakátot készített, témái  jellemzően az Amerika-ellenesség, az anti-imperializmus, a koreai háború elleni állásfoglalás, a rasszizmus-ellenesség és a Nato agresszív katonai politikája volt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr3114327739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása