A könyv zseniális, a mozi csodálatos.
2018. január 18. írta: laposhal

A könyv zseniális, a mozi csodálatos.

Andrej Tarkovszkij: Solaris (1972) filmplakát a 6.Plakátaukcióról.

andrei-tarkovsky-solaris-8e01f96304476837.jpg

Van annak értelme, hogy ha tudjuk egy plakát mit szeretne ábrázolni? Maga a regény sem volt egy könnyed nyári délután már. A film valahogy még ennél is nehezebben volt befogadható. Nem egy brigádnaplóból hiányoztak ezek a mozijegyek anno. A plakát is elég rejtélyesre sikeredett. Egy több rétegből álló tó szerű szembe zuhan egy narancssárga emberszelet. Ezt a két színt sem előtte, sem utána nem láttam filmplakáton szerepelni.

solaris.jpg

Ahogy az lenni szokott, grafikusa sem ismert, akitől megkérdezhetnénk a mikénteket. Azt több helyen is olvastam, hogy úgy akart Tarkovszkij fantasztikus filmet csinálni, hogy közben folyamatosan küzdött a műfaj ellen.

solaris-11.jpg

Kicsit nehéz  úgy ábrázolni a jövő, hogy közben minden energiáddal azon vagy, hogy ne használd a jövő elképzelt kellékeit sehol az alkotásodban. 

foh_5.jpg

   A mozi munkálatai során – a forgatókönyv elkészítésétől a forgatás befejezéséig – az alkotók minden erőfeszítése ugyanis arra irányult, hogy a művet megszabadítsák a sci-fi filmek látványos és külsőséges fantasztikumától: céljuk az volt, hogy a filmben a sci-fi elemeket a minimálisra csökkentsék." -filmvilág

mv5bymjmmtc0mdetnwuxyy00zdiyltkwzgytzje1nguzzmmwzdu4xkeyxkfqcgdeqxvymta2odmzmdu_v1.jpg

Az iró, Stanislaw Lem őrjöngött, és csak annyit mondott. A filmnek semmi köze sincs az ő novellájához. Aztán a film nemzetközi sikere, gondolom egy kicsit gyógyította a fájdalmát. Most pár sor a filmről barátomtól Csontó Arab Sanyitól. 

Ennél a történetnél is folytatódhat az örökös cicaharc: melyik a jobb, a film, vagy a regény? A könyv zseniális, a mozi csodálatos. Tarkovszkij feledhetetlen képsoraiért a plazmaóceánban lebegő vízi sásról - amely maga a megelevenedő lelkiismeret -, Cousteau kapitány is megvakarná mind a két lábuszonyát. A virágos kert szépségeiért szerintem Assisi Szent Ferenc éhen halt volna. Ha kihagytad ezt a filmet, akkor 20-30 éve esélyed sem lett volna csajozni a bölcsészkaron. Stanislaw Lem, a hazánkban is igen népszerű lengyel író, a tudományos-fantasztikus irodalom világszerte ismert művelője, ebben a regényében érdekes lélektani, tudományos és filozófiai problémák boncolgatásával köti össze az izgalmas cselekményt.

 

 

mv5bntrmnwjjyzitodzhni00zdy3lwe5mdmtnmvhmdcyzje0mdrkxkeyxkfqcgdeqxvymtq5odkzmdk_v1.jpg

Aki szeretné eltitkolni személyiségének bűnös titkait az ne olvassa el. Majdnem Freud. (A szellem és a lélek búvár Kundja, teszem hozzá zárójelben.) Különösen figyelemreméltóak a minden emberi elképzelést felülmúló jelenségeket száraz tudományos nyelven leíró bekezdések, és a regény drámai párbeszédei, melyek sokrétű és gondolkodásra késztető filozófiai üzenetet hordoznak. Lem szerint a Solaris a megismerhetetlennel való találkozásról szól, és Tarkovszkij filmje vacak, a vége hamis, bárcsak sose találkozott volna vele. Ráadásul két óra harminc percig tart.

f9e6b2b7287602acf2cfaf354ee49d33.jpg


Nem szeretem a tudományos-fantasztikus műfajt. Az élet maga is fantasztikus jelenség, hiszen abban minden megtörténhet.

 Andrej Tarkovszkij

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr1413584685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.01.18. 12:17:15

"Az iró, Stanislaw Lem őrjöngött, és csak annyit mondott. A filmnek semmi köze sincs az ő novellájához."

Így mondta, hogy "novellájához"?????

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2018.01.18. 15:16:51

Kedvem lett vhonnan letölteni és megnézni, már csak arra emlékszem, hogy sokkal inkább hatott rám, mint a Clooney-s verzió. A könyvre pedig - bevallom - már egyáltalán ne emlékszem, pedig hát azt is olvastam. Lehet, hogy sorrendben kellene újra végeznem a hárommal! :D

laposmacska 2018.01.19. 09:28:59

Mikor elolvastam a könyvet, megfogadtam, hogy soha többet semmit nem olvasok el Lem-től. A könyv fele leírás volt, hogy hogy néznek ki a csápok, meg a kitörések, meg milyen fajtáik vannak, tudományosan hogy magyarázhatók... óbazmeg!
süti beállítások módosítása