A négyek bandája, avagy hol találkozhat John Wayne Csingacsgukkal? 1.
2017. szeptember 24. írta: laposhal

A négyek bandája, avagy hol találkozhat John Wayne Csingacsgukkal? 1.

A hetvenes években felnőtt egy korosztály aki azt hitte, Gojko Mitic az isten, és az ő bibliája a négy részes Karl May sorozat. Úgy olvastuk Old Shaterhandet, hogy közben néha levegőt is elfelejtetünk venni. Én babot ettem évekig, mert se bölényhús, se medvetalp nem volt a Közértben. Az én kedvenc részem a négyből az Old Death volt. Az összes kötet borítóját Würtz Ádám illusztrálta, akiről akkoriban azt se tudtam kicsoda, csak azt tudtam jól elkapta az Öreg Halált.

karl-may-winnetou-2-3837087-nagy.jpg

 

Persze azt még nem pontosan vettük, hogy Mitic aki különben szerb származású, és a neveltetése miatt folyékonyan beszél németül, e nyelven szólal meg a filmeken, amiből jócskán készült (12) az évek során. Mitic barátunk gigasztár lett Németországban, és szerte a világon ahol játszották a filmjeit. De ez a film, ugye nem Karl May, hanem James Fanimore Cooper könyve alapján készült, de nekünk akkor mindegy volt, mert Gojko játszotta a hőst, a kisdedek védelmezőjét, és mindazt a sztereótípiát amit ráagattak egy tökös indián harcosra akkoriban.

img_0298.jpg

Na ez a plakát, mindezt vissza is adja, mert ezen úgy jön Csingacsguk, hogy nincs az a fehér ember, vagy rézbőrű kutya aki megállítja. Na ezért majd lehet hogy kapok, de mi is ezt gondoltuk akkoriban gyerek fejjel rosszak, jók slussz-passz.

vadolo.jpg

Bánki László olyan plakátot rajzolt, ami bármilyen háborús toborzó plakátnak elmenne. A harcos aki nem retten meg, és mindenen átgázolva eléri célját. Nincsenek apró részletek, mert nincs rájuk szükség. Csak a vörös szín, ami elég baljóslatú, és valljuk be eléggé hatásos is. Uff, én beszéltem.

1459162627_4357_3_karl_may_winwrou_i-iv.jpg

Talán az egyik legnagyobb hős következik, aki nem halott róla az eddig a hold túlsó oldalán snóblizot a zombi nácikkal. John Wayne minden idők legnagyobb western alapembere. Aki egyedül áll ki tulajdonképpen a bolygó összes ló, tehén, és vonatrablójával, vagy bárkivel aki az igazságot sárba tiporja. Értem? De ha nem ezt nyomta akkor kék, zöld vagy egyéb sapkás háborús filmben utazott.

wayne988.jpg

Az egyik legnagyobb kretén volt talán Hollywoodban, minden mellett kiállt legyen az fegyver lobby McCartny féle, feketelista, fekete filmesek és mindenféle gyüttmentek kirekesztése a szakszervezetekből etc. De mindezt szigorúan magánemberként csinálta, olyan ismerős ez, na mindegy is.

brannigan-1975-01-g.jpg

Hatalmas (194 cm.) ír és skót felmenőkkel rendelkező Wayne ebben a filmben egy egy kiöregedett chichagoi zsernyákot alakít, aki fenekestül felfordítja Londont. Hozzá kell tennem hiába volt full kretén a magánéletben, színésznek jó volt. Itt is rendesen hozza az amerikai kedves bumfordi tirpákot, akinek atya érzelmei vannak, és hihetetlenül kemény ökle. Nagyon jó autós üldözések vannak benne, és remek ipartelepek. És egy hihetetlenül menő bérgyilkos, aki egy piros Jaguár E-Typel vérnőszik.

vende_g.jpg

A plakát, hát az bitang jó lett, és komolyan nem rakták rá a film főszereplőjének nevét. Gondolom Wayne papa politikai beágyazódásának is szerepe lehetett ebben. Még annyit azért hozzá tennék, hogy a forgatást már úgy nyomta végig, hogy tudta, hogy tüdőrákja van, na ez az ami nem nagyon látszik a filmen, mert végig püföli, az összes Londoni pubot, talán nem marad ki senki a látogatók közül, mikor nyílik a pofon zsák. Filmbeli partnere, aki végig próbálja szolid ánglius keretek közé szorítani ezt a kemény fakabátot, Richard Attenborough, akit ha máshonnan nem is, de a Jurrasick Parkból mindenki ismerhet. Ja és van neki még harminc komoly díja filmrendezőként, ilyen apró darabokért, mint a Gandhi, Chaplin, vagy Híd túl messze van, vagy A tánckar. Aprópénz.

img_0269.jpg

A grafikusok SO-KY, mert ez egy házaspárt takar. Kemény Éva és Sós László a kor komolyan foglakoztatott grafikusai voltak, csináltak mindent mozi, propaganda, reklámplakátok százai kerültek ki a kezük közül. Tehát lehetne miből válogatni, de én azt gondolom, hogy ez a munkájuk benne van az első tíz plakátjuk közt.  Már csak azért is mert nagyon eltér attól ami grafikailag folyamatosan csináltak. Nagyon összerakták ezt, az angol elegancia, és az amerikai törvényen kívüliség. A signo elhelyezése a grafikában, még külön megérne két három bekezdést.

Folyt. Köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr8512889204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.09.25. 10:41:59

Állati jó az a Vadölő-plakát, igazi retró! Épp most dolgozom egy filmes cikken a keletnémet indiánfilmekről, szóval ez most motivációnak is jó volt, hogy kicsit tempósabban írogassak. :)

A Scotland Yard vendége anno nagyon tetszett, és nem sokkal utána jött egy másik John Wayne-krimi is a magyar mozikba ezzel a címmel: Detektív két tűz között.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2017.09.25. 20:58:40

@Field64: Igen 1979. mutatták be a Detektív...., de az valahogy nem maradt bennem ennyire meg. Biztos a Jaguár, miatt rögzült ennyire. Ha kell kép az indián film plakátjairól, van még egy pár. Talán kirakat fotókról is tudok képeket szerezni talán.

Morpheus. 2017.09.26. 19:05:11

Teljesen más volt akkoriban a pszicholófgiai cél, amit el akartak élni. De ütős és művészibb beállítások készültek.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2017.09.26. 19:11:15

@Morpheus.: Én örülnék, ha egy kicsit megint elengednék a grafikusok kezét, nem kötelező mindenben utánozni és átvenni a forgalmazó által diktált iramot. Most természetesen nem SW filmre gondolok, mert ott még légypiszok is az aranymetszés szabályai szerint kenődik.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.09.30. 23:46:42

@laposhal: Köszi, filmfotókat szerencsére találtam mindegyikhez. A plakátokkal szoktam gondban lenni, mert általában az egyedi filmekről szóló írásaim elejére és végére plakátot szoktam tenni, de nem mindig találok. És furcsamód a magyar filmekhez a legnehezebb plakátokat találni. Sőt jelenetfotókat se könnyű, pedig azoknál a filmeknél, amelyek DVD-n nem jelentek meg, a screenshot készítése sajnos nem jöhet szóba. :)

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2017.10.01. 00:11:57

@Field64: Szólj, ha kell valami, hátha van a gyűjteményemben.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.10.01. 18:42:15

@laposhal:

Máris szólok. :)

Egyik formálódó írásom Fábri Zoltán születésének 100. évfordulójára készül, ami épp két hét múlva esedékes. Úgy gondolom, a megemlékezések többségének fókuszában valószínűleg a Körhinta, az Édes Anna, A Pál utcai fiúk, az Isten hozta, őrnagy úr!, Az ötödik pecsét és az Oscarra-jelölt Magyarok áll majd. Nos, én a 141 perc A befejezetlen mondatból című filmjét választottam, amihez találtam végre egy normális méretű lengyel plakátot, és egy Fábri-könyvből be tudok szkennelni négy filmfotót. Ennyi. A film ugyan megvan DVD-n (tévéfelvétel alapján), de sajnos nem készíthető belőle igazán jó minőségű screenshot. Szóval e filmmel kapcsolatban hálásan köszönnék bármilyen plakátos-fotós segítséget.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2017.10.01. 20:34:57

@Field64: Kérek egy mailcímet, a facebook oldalon küld el. A plakátról van képem, mert ez pont megvan. Szerencsére.
süti beállítások módosítása